KORONAVÍRUS: NAKUPUJTE CEZ E-SHOP BEZ OBMEDZENIA ! Podrobnejšie informácie tu.

Toto je 7 dôvodov, pre ktoré by ste mali pri sladení vymeniť cukor za med

Sacharidy síce sú nevyhnutnou súčasťou nášho jedálnička, ľudia však veľakrát nevedia, ktoré cukry sú tie “dobré”, a ktoré tie “zlé”. Tak napríklad rafinovaný cukor, ktorý sa používa najčastejšie, je pre celý náš organizmus mimoriadne škodlivý. Čím skôr ho preto vymeníte za nejakú zdravšiu alternatívu, tým lepšie pre vás. 

Sladíme si ním kávu či čaj, používame ho pri pečení a stále je žiaľ súčasťou väčšiny potravín, ktoré nájdeme v regáloch potravín. Reč je o najsladšom toxíne na svete – o cukre.

Podľa údajov Štatistického úradu spotreboval Slovák v roku 2020 až 32 kilogramov cukru ročne, pričom toto číslo, žiaľ, medziročne neustále narastá. Oproti roku 2019 išlo napríklad o navýšenie o 0,5 kg.

Photo by Fredrik Ivansson on Unsplash

Nie náhodou sa ale o rafinovanom cukre aj lekári vyjadrujú tak, že je zabijakom ľudstva č. 1. Spôsobuje nám totiž množstvo závažných zdravotných problémov, s čím súvisí aj navýšenie finančných nákladov na následnú zdravotnú starostlivosť.

Toto je 7 dôvodov, pre ktoré odborníci rafinovaný cukor úplne zavrhujú.

#1 Ničí náš imunitný systém

Nadmerná konzumácia rafinovaného cukru poškodzuje naše bunky, v dôsledku čoho sa narúša správne fungovanie bielych krviniek zodpovedných za našu imunitu. Keď biele krvinky nepracujú správne alebo ich nie je dostatok, imunitný systém zlyháva. Odborníci varujú, že konzumácia 100 gramov bieleho cukru môže znížiť odolnosť organizmu až o 40 %.

#2 Môže vyvolať srdcovocievne ochorenia

Ľudia, ktorí si rafinovaný cukor radi doprajú, sa vystavujú zvýšenému riziku vzniku srdcovocievnych ochorení. Viaceré štúdie dokonca potvrdili aj fakt, že cukor zvyšuje aj hladinu cholesterolu.

#3 Zvýšenie telesnej hmotnosti

Zrejme ste sa už stretli s tvrdením, že obezita je novodobou epidémiou ľudstva. Žiaľ je to pravda, a môže za to nielen nadmerná konzumácia jedál s vysokým obsahom tuku, ale aj nadmerný príjem cukru. Ten sa totiž mnohokrát nachádza aj v potravinách, kde by ste ho možno ani nečakali.

#4 Vyvoláva závislosť

Problémom je ale fakt, že ľudia si jedlá bez cukru jednoducho nedokážu predstaviť. Dôvodom je ale to, že jeho pravidelná konzumácia vyvoláva závislosť. Nie náhodou sa hovorí, že najpoužívanejšou drogou na svete je práve cukor.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

#5 Môže za predčasné starnutie pokožky

Ako sme už spomenuli, rafinovaný cukor narúša naše bunky, v dôsledku čoho dochádza aj k poškodzovaniu kolagénu v našom organizme. To urýchľuje starnutie pokožky a dochádza tak k predčasnej strate jej elasticity.

#6 Spôsobuje zubný kaz

Po konzumácii cukru ostávajú v ústnej dutine tzv. glykoproteíny, ktoré sa držia nielen na zuboch, ale aj v medzizubných priestoroch. Dochádza tak k pôsobeniu baktérií, ktoré spôsobujú bolestivý zubný kaz.

#7 Prehlbuje výkyvy nálad i depresie

Rafinovaný cukor negatívne vplýva nielen na naše fyzické, ale aj na to psychické zdravie. U ľudí totiž spôsobuje výkyvy nálad, čo môže viesť až k prehĺbeniu depresie alebo iných psychických chorôb.

Riešení je viac

Najideálnejšie je minimálne vo svojej kuchyni rafinovaný cukor vymeniť za niektorú zo zdravších alternatív. Možností máte hneď viac, poslúžiť vám môže napríklad trstinový cukor, kokosový cukor, brezový cukor, erythritol, stévia či sirup z agáve.

Med na každodenné použitie

Skvele vám však môže poslúžiť aj med, ktorý sa nie náhodou označuje ako tekuté zlato. Jeho výhodou je pre sladení to, že ho môžete používať celoročne ako v studenej, tak i v teplej kuchyni. Najväčším benefitom je však to, že jeho pravidelná konzumácia vášmu zdraviu neškodí – práve naopak. Každý ocení jeho zdravotné a liečivé účinky.

Výhodou medu je aj to, že môžete vystriedať viacero jeho druhov. V našej ponuke nájdete napríklad med agátovýlipový, či medovicový, ale aj chutné spestrenia ako med so škoricoumed so zázvorom či med s pistáciami.

Je len na vás, ktorý si obľúbite najviac.