Nie je náhodou, že sa hovorí, že kvalita potravín za posledné roky veľmi výrazne klesla. Poctivé prísady a zložky sa nahrádzajú tými umelými, čo kvalitu potravín nielenže znižuje, ale je to aj nebezpečné pre naše zdravie. Výrobcovia a producenti sa takýmto spôsobom snažia zminimalizovať svoje výrobné náklady a tak ušetriť, no investovať do kvalitných potravín znamená investovať do svojho zdravia.
Zvyknete si pri pravidelných nákupoch pozerať aj zloženie jednotlivých potravín? Ak nie, je najvyšší čas začať s tým. Potravinám, ktoré obsahujú niektorú z týchto zložiek, by ste sa mali radšej vyhýbať – pre naše zdravie totiž môžu byť veľmi nebezpečné.
Umelé farbivá
Nápoje či jedlá, ktoré sú výrazne zafarbené, síce môžu ulahodiť nášmu oku, no pre naše zdravie prospešné určite nie sú. Medzi chemické farbivá s nepriaznivým vplyvom na naše zdravie patria napríklad farbivá E133, E132, E143, E129, E127, E102 či E110. Veľmi často sa používajú napríklad na zafarbenie sladkostí pre deti.
V zásade ale platí, že ak je potravina kvalitná, potravinárske farbivo potrebné nie je. Ak ho už výrobca použiť chce, mal by siahnuť po nejakom prírodnom.

Benzoan sodný a benzoan draselný
Obe tieto prísady sa používajú ako konzervačná látka. Využitie si najčastejšie nachádzajú v kyslých jedlách, v sýtených nápojoch alebo v ovocných džúsoch.
Spolu s kyselinou askorbovou (E300) však v potravinách môžu zreagovať, a môže tak vzniknúť benzén, ktorý je karcinogénny. Oficiálne však ešte tieto látky zakázané neboli.
Asparatám
Asparatám je umelým sladidlom, ktoré je asi 180-krát sladšie ako klasický biely cukor. Jeho kalorická hodnota je ale prakticky nulová, preto sa najčastejšie používa v potravinách, ktoré sú označované ako tie „bez cukru“ či „light“.
V potravinárskom priemysle sa už používa viac ako 40 rokov, no odborníci sa stále nedokážu zhodnúť na tom, či bezpečný je alebo nie je. Už viacero štúdií totiž poukázalo na jeho negatívne vplyvy na ľudské zdravie.

Sukralóza
Sukralóza je potravinárska prídavná látka, ktorá sa používa ako umelé sladidlo. Taktiež je bezkalorická a neovplyvňuje ani hladinu krvného cukru, preto ju často využívajú napr. diabetici. Pre nich však môže byť nebezpečná z dôvodu, že sukralózové sladidlá často obsahujú aj okrem samotnej sukralózy dextrózu a maltodextrín, ktoré už hladinu inzulínu ovplyvniť môžu.
Podobne ako pri asparatáme, názory odborníkov na toto sladidlo sa líšia, a niektorí upozorňujú na jeho riziká napriek tomu, že zakázané zatiaľ oficiálne je.
Štúdium zloženia potravín je veľmi dôležité
Ako teda môžete vidieť, naštudovať si zloženie nakupovaných potravín je naozaj veľmi dôležité, a môžete ním ochrániť svoje zdravie. Ak vám na tom, čo jete, naozaj záleží, siahnite napríklad po niektorej z našich raňajkových kaší, ktoré nájdete tu.
Tie sú sladené inulínom, ktorý je vlákninou, ktorá sa vyrába z koreňa čakanky. Ide o jemný biely prášok so sladkou chuťou, ktorý ale vďaka svojmu prírodnému pôvodu nezaťažuje ľudský organizmus. V črevách sa chová ako rozpustná vláknina, vďaka čomu je bezpečný.